Separator tłuszczu gastronomiczny ST- 1 l/s
Separator tłuszczu gastronomiczny ST- 1 l/s
Separatory tłuszczu mogą być zastosowane wszędzie tam, gdzie ścieki zawierają tłuszcze w ilościach większych, niż w typowych ściekach bytowo-gospodarczych. Przeznaczone są do oddzielania tłuszczu dzięki wykorzystaniu różnicy gęstości i ciężkości między tłuszczami a wodą. Cząsteczki tłuszczu i oleju unoszą się na powierzchni ścieków tworząc warstwę, którą należy regularnie usuwać, natomiast cząsteczki stałe opadają na dno separatora tworząc osad. Odpowiednio skonstruowane kolektory wlotu i wylotu zapewniają swobodny przepływ cieczy oraz prawidłowe odprowadzenie pozbawionych tłuszczów ścieków z separatora.Przy doborze separatora tłuszczu należy wziąć pod uwagę maksymalną ilość dopływu ścieków (l/s), a także zawartość substancji tłuszczowych, wymagających odseparowania.
Separatory
To dzięki nim w przewodach kanalizacyjnych nie osadzają się tłuszcze i oleje roślinne czy zwierzęce, które mógłby je z czasem przytkać. Bez odpowiednio dobranych separatorów tłuszczu, w miejscach, w których funkcjonują firmy przemysłu spożywczego i szeroko rozumianej gastronomii, byłaby to więc ze względu na ich specyfikę sytuacja nie do uniknięcia.
Osadzanie się tego rodzaju zanieczyszczeń powoduje ponadto emisję gazów gnilnych oraz wzrost zużycia tlenu w przypadku stosowania biologicznych oczyszczalni ścieków.
Separatory tłuszczu montuje się na odpływach ścieków technologicznych. W wyniku działania grawitacji oraz dzięki zasyfonowanemu wlotowi i wylotowi ze zbiornika wydostaje się jedynie cięższa od zanieczyszczeń woda. Części stałe i wytrącone zawiesiny są gromadzone w zbiorniku, który pełni tym samym rolę osadnika.
Parametry:
Pojemność - 600l
Długość - 130cm
Szerokość - 123 cm
Wysokość -105cm
Waga - 35kg
ZASTOSOWANIE
Separatory tłuszczu stosuje się w miejscach, w których do ścieków trafia znacznie więcej tłuszczów niż np. w przeciętnym gospodarstwie domowym. Obowiązuje następujący podział tłuszczów:
a) Tłuszcze o pochodzeniu zwierzęcym (olej z kości, masło, smalec itp.);
b) Tłuszcze o pochodzeniu roślinnym (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryna itp.);
Separatory tłuszczu zwykle stosowane są w kuchniach przy stołówkach, barach, hotelach, jak również w takich miejscach jak rzeźnie, masarnie i tym podobne.
Spełnia wymagania norm unijnych i polskich
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie